Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Löfven upprörs av nazidemonstration

[2017-09-21] Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

[Göteborgs-Posten]

ANNA AHLBERG UTSEDD TILL CFO I SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB

[2017-09-21] Surgical Science har utsett Anna Ahlberg till ny CFO och medlem av bolagets ledningsgrupp. Anna har under många år arbetat som CFO och informationschef i noterade bolag, huvudsakligen i medicintekniska, internationella tillväxtbolag. "Vi är glada att hälsa Anna välkommen till Surgical Science växande team.

[Cisionwire]

Vad vilja Moderaterna?

[2017-09-20] Det brukar vara en bra idé att bygga på arbete man redan gjort. KRÖNIKA. Moderaterna är på väg att skaffa sig en ny partiledare. Och som alltid när en palatskupp lyckats, infinner sig ett lugn.

[Affärsvärlden]

Neoss i P-I Brånemarks fotspår

[2017-09-20] Ett tredje bolag - Neoss - är nu på väg att göra samma resa över världen som Nobel Biocare och AstraTech tidigare gjort.

[Dental24]

Planerna för Naturvetenskap Life konkretiseras under hösten

[2017-09-20] Arbetet med programhandling för Naturvetenskap Life fortgår. Under hösten konkretiseras planerna för den nya byggnaden på Medicinareberget.

[Medarbetarportalen]

Ny studie undersöker: Därför är frisörer så vitsiga

[2017-09-20] Salong Sax & Fön", "Lady och Kalufsen" och det vågade "Frisör Hårhuset" - Varför finns det så många fyndiga namn på frisörsalonger i Sverige? Den tyska ordvitsforskaren Ann-Kathrin Mehrens vill ta reda på detta i ny internationell studie.

[Svenska Dagbladet]

Guldmedalj till Bo Sundqvist

[2017-09-20] Bo Sundqvist, professor i jonfysik och förutvarande rektor vid Uppsala universitet, har tilldelats Svenska masspektrometrisällskapets guldmedalj. Bo Sundqvist Berzeliusmedaljerna, som fått sitt namn efter kemisten Jöns Jacob Berzelius.

[Uppsala universitet]

Svenska samverkansprojekt visas upp i USA

[2017-09-20] Johanneberg Science Park presenterar i veckan projekten AllAgeHub, HSB Living Lab och Riksbyggen Positive Footprint Housing under konferensen ICSD International Conference on Sustainable Development i New York.

[Byggnorden]

"Att människan dominerar över naturen är en myt"

[2017-09-20] Myten att människan dominerar över naturen är gammal - och farlig i en tid då vi måste göra allt vi kan för att motverka klimatförändringarna.

[Stockholms Fria Tidning]

Uppmuntrande överlevnadsdata för immunkombo

[2017-09-20] Användning av två typer av immuncheckpointhämmare verkar ge bäst överlevnadschanser till patienter med framskridet malignt melanom som inte går att operera. Det visar nya data från en fas 3-studie.

[Dagens Medicin]

Överviktskirurgi - ett sätt att minska vikten för gott

[2017-09-20] När försök att gå ner i vikt genom dieter och andra livsstilsförändringar inte fungerar kan en operation vara ett alternativ för den lider av kraftig övervikt.

[Doktorn]

Ekonomer: Fara för överhettning efter budgeten

[2017-09-20] Köpfest, pengaregn och expansiv - experternas beskrivning av budgeten ger en hint om härliga konsumtionstider. Men bakom regeringens givmildhet lurar en liten fara för överhettning i ekonomin, enligt ekonomerna.

[Svenska Dagbladet]

Orgelrace med tre organister och två körer

[2017-09-20] På söndag den 24 september är det dags för det numera traditionella orgelracet i Skokloster kyrka. I år medverkar två körer och tre organister.

[Enköpings-Posten]

Sök det generella - inte pr-effekten

[2017-09-20] Hur kan svensk arkitektur ta ett steg till och bli mer väsentlig? Genom att söka det generella, söka lösningar i planlösningen och inte sälja sig till byggmaterialbranschen och spekulativa pr-projekt, anser Tomas Lewan.

[Arkitektur]

Ont om skånska nyheter i regeringens statsbudget

[2017-09-20] Nytt migrantmuseum i Malmö. Minimal anslagshöjning till Lunds universitet, men k...

[Sydsvenskan]

Stockholmaren infiltrerade amerikanska nazister

[2017-09-20] NEW YORK. DN:s Björn af Kleen har träffat den 25-årige svensken Patrik Hermansso...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon nappar på lärarappen

[2017-09-20] Det är de barn som har det svårast i skolan som hamnar i kläm när lärarvikarierna avlöser varandra. Det tror Alice Anzén, som har flera års erfarenhet av extraknäcket.

[Göteborgs-Posten]

"Jesus gick vilse i valupptakten"

[2017-09-20] Centerpartiets partiledare Annie Lööf förtidsröstar till kyrkovalet på Sofia församlings expedition i Stockholm.

[Världen idag]

Kanozi värvar toppnamn

[2017-09-20] Först var det läkaryrket som lockade. Efter fyraårig teknisk linje läste Pia-Cally Wendt in biologin och jobbade på Vasa sjukhus i Göteborg.

[World In Property]

Minskat söktryck till lärarutbildningar

[2017-09-20] För att matcha samhällsbehovet tar Göteborgs universitet in nästan dubbelt så många lärarstudenter som för några år sedan. Konsekvenserna blir att söktrycket och antagningskraven sjunker.

[ETC Göteborg]

Experterna: Det kommer valet 2018 att handla om

[2017-09-19] Striden om försvarsminister Peter Hultqvist (S) är över. Nu vill regeringen och oppositionen lämna den stormiga sommaren bakom sig och fokusera på sakfrågor.

[Metro]

Textilkonstnär fick kulturpriset

[2017-09-19] Elsa Agélii, textilkonstnär från Tanum, fick regionens kulturpris på 150 000 kronor. - Jätteskönt, jag var nästan pank, sa 79-åringen. Pristagaren har ägnat sig åt så kallade dagboksbroderier med politisk udd.

[Skaraborgs Allehanda]

Professor: inga klara samband mellan våld och sociala problem

[2017-09-19] Våld och skjutningar är inte förortsproblem utan en följd av att tungt kriminella inte stoppas, menar professor Sven-Åke Lindgren som besöker Borås ikväll.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Elsa Agélii prisas för sitt konstnärskap

[2017-09-19] Textilkonstnären Elsa Agélii får regionens kulturpris. Och det är en livslång gärning som belönas.

[Bohusläningen]

Statsvetare om läget: "Inte rädd att samarbeta med SD"

[2017-09-19] För första gången har M, KD och SD gjort gemensam sak. Nu spekuleras det om misstroendevoteringen mot försvarsminister Peter Hultqvist innebär det första steget mot ett nytt potentiellt regeringsalternativ.

[Svenska Dagbladet]

Vita Bergen på turné kommer till Klubb Mono

[2017-09-19] Photo: Olof Grind från Vita Bergens facebooksida Vita Bergen kallas för en svensk underground-succé, och det är precis vad detta indiepopband från Göteborg är - fast i hög fart på väg vidare från underground.

[Örebroguiden]

Elsa Agélii får Västra Götalandsregionens kulturpris 2017

[2017-09-19] Vinnaren av Västra Götalandsregionens kulturpris 2017 är textilkonstnären Elsa Agélii. Priset delades ut idag den 19 september, under regionfullmäktiges sammanträde i Göteborg.

[Västra Götalandsregionen]

Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

[2017-09-19] Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

[Umeå universitet]

Vita Bergen på plats i Huskvarna

[2017-09-19] Indiepopbandet Vita Bergen från Göteborg har kallats för en svensk underground-succé. Nu kommer gruppen till Huskvarna Folkets Park den 25 november.

[Jnytt]

Valfläsk mättar sällan folkets hunger

[2017-09-19] Magdalena Andersson dukar upp en höstbudget som dignar av valfläsk. Men funkar s...

[Sydsvenskan]

Sjölund: Rakt in i kaklet rusar vi förbi döden

[2017-09-19] Ledare Jag står vid bankomaten och trycker in fel kod. Efter ytterligare ett försök ger jag upp och går hem. Jag tänker inte som det vårdslöst skämtas ibland: Har jag fått alzheimers?

[Hela Hälsingland]

Textilkonstnären Elsa Agélii är Västra Götalandsregionens kulturpristagare 2017

[2017-09-19] En makalös textilkonstnär" som "fortsatt att brodera sig in i de offentliga och privata rummen, det vill säga i människors hjärtan", skriver juryn i motiveringen.

[Göteborgs-Posten]

Forskaren: Nazisternas nya symboler måste prövas i domstol

[2017-09-19] Extremismforskaren Christer Mattsson menar att nazisternas estetik och symbolik har förändrats drastiskt sedan 90-talet. Han menar att det är dags för domstolarna att på nytt pröva var gränsen för hets mot folkgrupp går.

[SVT Nyheter]

Trots nazistsymbolen - stoppades inte av polisen

[2017-09-19] Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd i Göteborg i söndags - som vanligt med flaggor och emblem föreställande Tyrrunan.

[ETC]

Yvonne Hirdmans historiska berättelse klingar bekant även i ...

[2017-09-19] Genom att beskriva slutstriderna under andra världskriget visar Yvonne Hirdman p...

[Sydsvenskan]

Yrkesgrupperna som flyttar hem till landsbygden

[2017-09-19] Manliga bönder och kvinnliga lärare är de yrkeskategorier som är mest benägna att flytta tillbaka hem till landsbygden efter sina studier. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet.

[Land]

12-åring erkände mord - nu kritiseras utredningen: "Han funderar på att ta livet av sig och ändå fortsätter förhören"

[2017-09-19] 7:28 Spela Ett sexton år gammalt mordfall i Södertälje har upprört många efter Dagens Nyheters avslöjande. Det är en historia som har många paralleller med fallet Kevin i Arvika.

[TV4]

Så har tillvaron för demenssjuka förbättrats

[2017-09-19] Helle Wijks forskning har förbättrat vårdmiljön för många svenskar med demenssjukdom. I våras fick hon, som första sjuksköterska, Silviahemmets stora forskningsstipendium på 50 000 kronor.

[Göteborgs-Posten]

Carmen får nytt liv på Uppsalascen

[2017-09-19] Lyssna Operornas opera, "Carmen" ska få nytt liv på Uppsala stadsteater. Musiker, sångare och skådespelare ska gestalta den storslaget dramatiska berättelsen på ett sätt som inte har upplevts förut.

[Upsala Nya Tidning]

Tidiga betyg kan riskera skolans mål

[2017-09-19] Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

[Statskoll]

Stressade söker vård av rädsla för demens

[2017-09-19] En ny grupp patienter, personer mellan 50 och 65 år, har börjat söka sig till vå...

[Dagens Nyheter - Login]

Forskare: Ökande klyftor ger minskat stöd för klimatomställning

[2017-09-19] I samhällen med stora klyftor kan tron på människans dominans över naturen stå i vägen för en nödvändig klimatomställning.

[Dagens Arena]

Nyanlända ger hopp åt apoteksbranschen

[2017-09-18] Det råder brist på apotekare och receptarier i hela landet. Det beror bland annat på att antalet apotek har ökat sedan avregleringen 2009, och ser ut att fortsätta göra det.

[Tidningen Ergo]

Polisen glömde bort tips om nazidemonstration

[2017-09-18] INRIKES Samhälle. Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags - men tappade bort det. Det bekräftar chefen för polisens kommunikationscentral, Daniel Norlander.

[Aftonbladet]

Vd-ledare: Hela samhället måste engageras när högskolestyrning reformeras

[2017-09-18] Behovet att modernisera styrning och tilldelning av resurser till lärosätena är stort. Det måste bli mer flexibelt och ta hänsyn till olikheterna. Statens enskilt största verksamhet är högskolesektorn.

[IVA-aktuellt]

"Partierna vann och Jesus försvann"

[2017-09-18] - De politiska partierna vann och kyrkan förlorade och Jesus försvann. Så summerar forskaren Jan Strid årets kyrkoval.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Haltar sig fram med lek och allvar

[2017-09-18] 170918] Pontus Stenshälls uppsättning av Utvandrarna på Göteborgs stadsteater genomsyras av en sorts folkloristisk lekfullhet, vars form rättar in sig i en scenisk berättartradition som då och då förlorar sig i ren buskis.

[Alba]

Polisen, politikerna och nazistmarschen

[2017-09-18] Förmodligen har det inte undgått någon av våra läsare, att politiker, kulturpersonligheter och ledarskribenter anser sig veta bättre än poliser och polischefer hur lagen skall tolkas.

[Blåljus]

Har förare av ambulanser - den körkompetens som krävs..?

[2017-09-18] NY UNDERSÖKNING OM KÖRKOMPETENS OCH ARBETSTIDER FÖR SEMESTERVIKARIER INOM AMBULANSSJUKVÅRDEN En ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården har utkommit.

[Samverkan 112]

Buller i havet hotar fiskars parning

[2017-09-18] Sand- och lerstubb förlitar sig på ljud när de ska finna en partner. Nu visar en ny avhandling från Göteborgs universitet att båda arternas fortplantning försvåras av buller.

[Fiskejournalen]

Buller i havet försämrar parning för fiskar

[2017-09-18] I en ny avhandling från Göteborgs universitet visas att ljudföroreningarna under ytan försvårar fortplantning för sand- och lerstubb, som är en viktig föda för unga torskar. Honorna hör helt enkelt inte hanarna i miljöer med mycket båttrafik.

[Natursidan]

Viktigt att hantera etisk valhänthet / 18 SEP 2017

[2017-09-18] Vi behöver ett bra regelverk som stöd för etisk granskning av all forskning och sjukvård och en fungerande utbildning i etik, inte minst riktad till ansvariga chefer inom respektive verksamhetsfält.

[Läkartidningen]

Fortfarande många frågetecken om livmoderstransplantationer / 18 SEP 2017

[2017-09-18] Under sommaren föddes ytterligare två barn efter livmoderstransplantationer i Sverige, vilket innebär att åtta barn hittills blivit till tack vare forskning vid Sahlgrenska akademin. Men flera etiska frågetecken kvarstår.

[Läkartidningen]

Nytt forskningscenter invigt vid Mölndals sjukhus

[2017-09-18] Nyligen invigdes det nya forskningscentret Hus R vid Mölndals sjukhus, en unik satsning som på 7000 kvadratmeter samlar forskning, utveckling och utbildning inom området rörelseorganen.

[Byggnyheter]

Patient var god dröj!

[2017-09-18] Det blir allt svårare att ta sig fram till vård i den landstingsstyrda sjukvården. Det visar Sjukhusläkarens granskning av väntetider under juli och augusti.

[Sjukhusläkaren]

Statsvetare: Partipolitiska statsvetare - ett fullständigt självmål

[2017-09-18] STATSVETENSKAP. Mikael Sandberg, professor i statstevetenskap vid Högskolan i Halmstad tycker att i stort sett all svensk statsvetenskap är politiserad och han är starkt kritisk till statsvetare som Ulf Bjereld dom dessutom är öppet

[Dagens Opinion]

Polisen kontrar mot Lööfs kritik

[2017-09-18] En ordstrid mellan polis och politiker har blossat upp efter en nazistdemonstration i Göteborg i helgen.

[TTELA]

Fiskhanar lockar honor med sång

[2017-09-18] Buller i havet kan hindra sand- och lerstubb, två fiskarter som lever på grunt vatten runt hela Sveriges kust, att para sig. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs Universitet.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Polisen kontrar mot Annie Lööfs kritik: "Obegripligt"

[2017-09-18] Nazistiska NMR demonstrerade i Göteborg utan tillstånd. Polisen fick tips om demonstrationen två dagar tidigare - men tappade bort tipset. Aktionen har också väckt debatt mellan Centerledaren och polisen.

[Svenska Dagbladet]

Fiskhanar lockar honor med sång

[2017-09-18] Buller i havet kan hindra sand- och lerstubb, två fiskarter som lever på grunt v...

[Helsingborgs Dagblad]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://che.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2017-09-21