Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Välkommen till Göteborgs universitet!

  [2017-07-18] Grattis till din studieplats vid Göteborgs universitet! Du har blivit antagen till ett av de mest populära universiteten i Sverige. Tillsammans är vi 38 000 studenter och 6000 anställda.

 • Första antagningsbeskedet: Fler antagna, lägre söktryck

  [2017-07-14] Göteborgs universitet följer den nationella trenden och har något fler antagna studenter och färre behöriga sökande till höstterminen 2017 efter det första antagningsurvalet.

 • Effektivt skydd mot höftfraktur vid kortisonbehandling

  [2017-07-12] Det finns ett effektivt skydd mot höftfraktur för de många äldre vars skelett successivt håller på att brytas ned, som en bieffekt av kortisonbehandling. Om patienterna får läkemedelssubstansen alendronat minskar risken för höftfraktur med 65 procent, visar en studie publicerad i The Journal of the American Medical Association (JAMA).

 • Nytt material kan förlänga livet för dialyspatienter

  [2017-07-04] Ett nytt material som kan användas i utrustningen för bloddialys har utvecklats av en internationell forskargrupp med forskare från Göteborgs universitet. ¿ Vi har gjort en upptäckt som på sikt kan innebära ett genombrott för forskning och för behandling av njursjuka, säger professor Hans Elwing.

 • Göteborgarna gillar sin stad

  [2017-07-04] 94 procent av göteborgarna tycker att Göteborg är en bra stad att bo i, men hälften av de svarande i SOM-institutets nya undersökning ser inte staden som trygg och säker. Integration och immigrationsfrågor toppar dagordningen men är av betydligt lägre vikt i Göteborg jämfört med i Sverige i stort. Däremot är frågor om kriminalitet, infrastruktur och bostäder mer centrala än i övriga riket.

 • Ny studie: Därför stannar socialsekreterare kvar

  [2017-07-04] En chef som förstår sig på yrket, organisatorisk stabilitet, kollegialt stöd och möjligheten att bidra till förändring. Det är vanliga anledningar till att socialsekreterare väljer att stanna kvar inom den sociala barnavården.

 • Musik används som politiskt redskap i islamistiska organisationer

  [2017-07-03] Musikformen anashid används av libanesiska Hizbullah och palestinska Hamas för att bland annat väcka känslor, skicka budskap och skapa enighet. Att vara en del av dessa organisationer är inte en roll medlemmarna kan gå i och ur, vilket gör att samma slags musik även flödar i privata sammanhang och är en del av människors identitet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Rivstart i Almedalen för nya rektorn Eva Wiberg

  [2017-06-30] Den 1 juli tillträder Eva Wiberg som ny rektor för Göteborgs universitet.

 • Svår stress bakom självupplevda minnesproblem

  [2017-06-30] Stress, utmattning och en känsla av att minnet sviker. Det är symptom hos en växande patientgrupp som studerats i en avhandling vid Sahlgrenska akademin. Resultat: De kan behöva hjälp, men har sällan begynnande demens.

 • Forskningsprojekt om tång och tångflugor

  [2017-06-30] Nu träffas forskare och studenter från flera länder på Lovéncentret Tjärnö för att studera tång och tångflugor. Projektet pågår till och med den 2 juli.

 • Diabetsforskare prisas för studier i världsklass

  [2017-06-29] Diabetesforskare Marcus Lind vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, får Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris, 150 000 kronor, för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar.

 • Världens största mangroveskog hotas av fördämning

  [2017-06-29] Det största hotet mot den biologiska mångfalden i världens största mangroveregnskog är en ökad salthalt i vattnet. Även en ökande frekvens av svåra cykloner hotar regnskogen. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?